Upplev skärgårdsidyllen: Från Stavsnäs till Sandhamn

09 juni 2024 Rebecka Danielsson

editorial

Den svenska skärgården är en plats som lockar med sitt lugn, sin skönhet och dess unika övärld. Mellan Stavsnäs och Sandhamn breder en av de mest pittoreska delarna av Stockholms skärgård ut sig; en resa som inte bara erbjuder vacker natur utan också en inblick i skärgårdslivet och svensk tradition. Följ med på en resa från det natursköna Stavsnäs till det livliga Sandhamn, en destination som varje år lockar besökare från hela världen.

Ut i skärgården

Stavsnäs, belägen på Värmdö, är utgångspunkten för många som vill utforska skärgården. Denna charmiga by har en utpräglad skärgårdsatmosfär med sitt lilla hamnsamhälle, där vattnet ligger som en glittrande bakgrund till de röda sjöbodarna och småbåtshamnen. Härifrån avgår de ikoniska skärgårdsbåtarna som tar dig ut till de mer avlägsna delarna av övärlden, inklusive Sandhamn en av de mest kända destinationerna i Stockholms skärgård.

Stavsnäs är inte bara en transitpunkt, det är även en plats att upptäcka. Besökare kan njuta av vandringar längs klipporna, avkopplande fikastunder vid små lokala caféer, och vidsträckta vyer över det glittrande vattnet. Stavsnäs tar även emot äventyrslystna som vill ge sig ut i kajak eller andra vattensporter, erbjudandes en aktiv sida av skärgårdslivet.

image

Sandhamn: Skärgårdens levande hjärta

Efter att ha tillbringat en stund i Stavsnäs är det dags att fortsätta färden mot Sandhamn. Denna ö är nästan synonym med skärgården för många svenskar och besökare. Känd för sitt seglingscommunity, sina vita stränder och sitt nattliv, är Sandhamn en levande kontrast mot den annars så lugna skärgården.

På Sandhamn kan du slå dig ner på någon av de många restaurangernas uteserveringar, vandra längs de små gränderna mellan pittoreska skärgårdshus, eller besöka den välkända Sandhamns Värdshus. Är du intresserad av kulturhistoria är ett besök vid Sandhamns Seglarhotell och dess museum ett måste. Ön har en lång seglingshistoria och är hem för Kungliga Svenska Segelsällskapet, vilket gör den till en central punkt under den årliga seglingstävlingen Gotland Runt.

Sandhamn erbjuder också aktiviteter som segling, paddleboard och andra vattensporter. Den som söker avkoppling kan utforska de natursköna omgivningarna, de kritvita stränderna och den uppländska tallskogen.

Stavsnäs till Sandhamn

Att resa mellan Stavsnäs Sandhamn är en upplevelse i sig. Resan över det öppna havet ger en känsla av frihet och en möjlighet att verkligen andas in skärgårdslivets essens. Under färden passerar man små öar och vikar, ser lokala fiskare dra upp sina fångster och omges av den rika faunan det är inte ovanligt att få syn på både säl och sjöfågel under turen.

Båtresan ger tid för reflektion och avkoppling, ett tillfälle att låta blicken vandra över den omväxlande naturen och kanske planera vad som står på agendan efter ankomsten till Sandhamn. Oavsett om man vill uppleva ö-livet eller bara njuta av båtfärden, så är det en resa som lämnar bestående intryck.

Fler nyheter